Introduktion til slibning af køkkenknive
Kend forskel på slibning og strygning
Når køkkenknivene skal have en tur og 'slibes', forbinder mange det med et strygestål og nogle hurtige bevægelser. Det er også rigtigt - men så alligevel ikke.
Der findes nemlig flere typer strygestål, og den oftest omtalte er det såkaldte konventionelle, som absolut ikke sliber kniven. Den sikrer blot at æggen har den korrekte vinkel...
... og hvad er æggen så lige?
Æggen på en kniv er den kiledannede arbejdende del på kniven, altså hele den skarpe del som simpelthen skærer. Med tiden bliver den ujævn og sløv, og det kan der med fordel rettes op på med et konventionelt strygestål.
Desværre ses der også med tiden små hakker og minimale afslåede fliger, og der når vi så til næste punkt:
Den anden type af strygestål
Modsat det konventionelle strygestål, findes der også keramisk og diamant strygestål, og de går nemlig ind og sliber kniven. Det vil sige at der decideret bliver slebet metal af kniven, hvilket simpelthen er en nødvendighed, når der er hakker og afslåede fliger i kniv æggen.
At bruge et sådan slibende strygestål korrekt er utrolig svært for den utrænede, og bestemt aldrig noget vi vel anbefale.
For nybegynderen er slibesten vejen frem
Med en sten og tilhørende værktøj, sikrer du dig en langt længere levetid på din kniv, da den bliver slebet i den korrekte vinkel. Så sliber du kun det absolut nødvendige stål af kniven.
Vigtigst af alt - du får den skarpest mulige kniv. Faktum er bare at du ikke kan slibe ligeså præcist med et strygestål, som du kan på en sten med en holder der ligger kniven i en fikseret vinkel.